Dokkica omogućila osmišljavanje STEM učila uz pomoć Design thinking – jedne od najpoznatijih svjetskih metoda za razvoj proizvoda, usluga i inovacija

Design thinking metodu podjednako koriste poznate svjetske organizacije, brojni start-upovi, ali i javni sektor. Svi oni vide korist u ovoj metodi, a njenu korisnost uvidjela je i DOKKICA koja je danas omogućila timu okupljenom na projektu “Kreativna STEM revolucija u Slavoniji” osmišljavanje STEM učila za budući osječki STEM park.

U cjelodnevnoj radionici sudjelovali su predstavnici partnera Udruge za razvoj zajednice Kreaktiva, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskog i arhitektonskog i Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Tehničke škole Nikole Tesle Vukovar te nositelja projekta – Dječjeg kreativnog centra DOKKICA.

Edukaciju je, uz asistenciju Filipa Miškovića, vodio najpoznatiji stručnjak u ovom području Vedran Antoljak, koji je i jedan od autora prve knjige o ovoj metodi na hrvatskom tržištu “Design thinking za nedizajnere – kako riješiti poslovne probleme i uspješno inovirati”. Vedran je suosnivač i partner u konzultantskoj kući Best Advisory, s primarnim područjem stručnosti na područjima management konzaltinga, (digitalne) transformacije poslovanja, Design Thinkinga, i strateške agilnosti organizacija. Ranije, Vedran je osnovao i 13 godina vodio Apsolon (ex Sense Consulting), najveću Hrvatsku tvrtku za poslovno savjetovanje. Tijekom karijere Vedran je primio niz domaćih i međunarodnih priznanja za konzultantske projekte na kojima je radio. Bio je savjetnik mnogih Vlada u implementaciji projekata regulatorne reforme, radio je kao viši savjetnik u međunarodnoj konzultantskoj kući; vodio je hrvatski ured Međunarodne financijske korporacije (IFC);te osam godina radio kao stručnjak Svjetske banke za razvoj privatnog sektora. Vedran je diplomirao vanjsku trgovinu na Ekonomskom Institutu u Grazu, a magistrirao poslovno upravljanje na sveučilištu Karl-Franzens u Grazu, te se kontinuirano usavršava (Harvard, Wharton, IMD). Predavač je na najboljim privatnim i državnim poslovnim školama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Belgiji i SAD-u; te je suosnivač Hrvatskog instituta za izučavanje budućnosti (Foresight Institute). Vedran je član Hrvatske udruge poslovnih savjetnika i Harvard Alumni Club Croatia.

Filip Mišković, viši savjetnik za digitalnu transformaciju, Best Advisory d.o.o. ima šestogodišnje iskustvo u edukaciji i praktičnoj primjeni Design Thinkinga za korporacije, male i srednje tvrtke. Nakon fakulteta, svoju karijeru je započeo u vodećoj hrvatskoj konzultantskoj kući gdje se specijalizirao za područje digitalne transformacije, inovacija i edukacije. Sudjelovao je u razvoju digitalnih rješenja, od ideje do monetizacije, te uspješno primijenio Design Thinking metodologiju za razvoj inovativnih proizvoda i usluga u raznim industrijama.

Design thinking u svojem poslovanju primjenjuju neke od najvećih i najuspješnijih svjetskih tvrtki iz različitih poslovnih djelokruga, primjerice Google, Apple, Deutsche Telekom, IBM, Marriott, SAP Lego, General Electrics, Samsung itd.

Ovu aktivnost DOKKICA je provela pod Elementom 1: Organizacija i provedba aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a). Ukupna vrijednost projekta iznosi 2.679.432,62 kn. Udio bespovratnih sredstava osiguranih iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85 % odnosno 2.277.517,73 kn te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske 15 % odnosno 401.914,89 kn.