Studijsko putovanje u Dansku

Dječji kreativni centar DOKKICA  u sklopu projekta Kreativna STEM revolucija u Slavoniji UP.04.2.1.10.0008 sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda i Ureda za udruge Vlade RH organizirao je četverodnevno putovanje u Dansku za nositelje i partnere projekta  (30. 8. – 2. 9.). 

Predstavnici partnera – Udruge za razvoj zajednice „Kreaktiva“, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskog i arhitektonskog fakulteta Osijek, Prehrambeno -tehnološkog fakulteta Osijek i Tehničke škole Nikola Tesla Vukovar te nositelja projekta – DOKKICE sudjelovali su u studijskom posjetu Parku znanosti Universe u Nordborgu i Experimentariumu – znanstvenom centru Hele u Kopenhagenu.

Park znanosti Universe prostire se na  56 000 četvornih metara te sadrži više od 30 učila i radionica u kojima smo na zanimljiv i poučan način mogli uvidjeti na koji način nešto funkcionira. Universe nudi djeci i odraslima priliku upoznati se s prirodnim znanostima i tehnologijom  kombinirajući iskustva koja spajaju zabavu, učenje i znatiželju. 

Zbog velikog broja učila i radionica posjet parku se odvijao tijekom dva dana u kojima smo imali priliku sudjelovati u proučavanju različitih pojava i zakonitosti. Jedna od glavnih atrakcija parka je Plava kocka. Riječ je o velikoj građevini u čijoj unutrašnjosti smo se susreli s prirodnim pojavama poput: grmljavina i munja, erupcije vulkana, potresa i otapanja ledenjaka. U vatrogasnoj zoni naučili smo nešto više o požarnoj sigurnosti i uzrocima požara. Simulacija goruće kuće prikazala nam je opasnosti s kojima se susreću oni zahvaćeni požarom te podučila važnosti ispravnih i pravovremenih reakcija. S druge strane, virtualna stvarnost omogućila nam je doživjeti potpuno nove osjećaje i iskustva. Skakanje padobranom, vožnja formule, borba protiv izvanzemaljaca, hodanje po rubu zgrade, vožnja rollercoasterom – sve su to iskustva koja smo doživjeli u virtualnoj stvarnosti. Vozeći segway po brdovitim i zavojitim stazama uvježbali smo balansiranje ravnotežom i snagom dok smo se kopajući i upravljajući bagerom osjećali kao pravi građevinari. Rješavanje zagonetki, prolaženje prepreka u sobi punoj lasera, igre memorije samo su neke od aktivnosti pomoću kojih smo testirali svoje tjelesne, moždane i motoričke funkcije. Kineski vrt pružio je miran kutak gdje smo mogli uživati u prirodi, ali i razmišljati o važnosti svega što smo imali priliku vidjeti te to povezati s planovima za osječki STEM park. 

Posjet Experimentariumu – znanstvenom centru Hele u Kopenhagenu odvijao se posljednji dan našega boravka u Danskoj. Experimentarium predstavlja vodeći danski znanstveni centar čiji je cilj potaknuti interes ljudi za znanost i tehnologiju putem učenja kroz igru. Prostire se na tisuće kvadrata i četiri etaže, od kojih se dvije dijele na nekoliko znanstvenih zona. 

Prvi kat znanstvenog centra sadrži 8 zona s pripadajućim učilima. U prvoj zoni Luka, upoznali smo se s globalnom trgovinom, brodarstvom, procesima vađenja nafte kao i razlikama u njezinoj kvaliteti. Druga zona navela nas je na razmišljanje o osjetilima sluha, dodira, vida i mirisa dok smo u trećoj imali priliku pobliže doživjeti i istražiti vlastito tijelo. Drugi kat Experimentariuma čini 7 zona, od kojih se svaka veže uz određeno područje STEM-a. Rješavajući logičke i matematičke izazove testirali smo svoje strpljenje i koncentraciju, a natjecanjem protiv robota svoju brzinu i preciznost. Uvid u percepciju boja i svjetlosti kao i njihovu povezanost sa svakodnevnim životom istražili smo u labirintu svijetlosti  kroz različite fenomene poput sviranja laserske harfe i bezbojne sobe. Inovativne i kreativne ideje važne su za napredak društva, a upravo su to prepoznali u Experimentariumu gdje je jedna cijela zona posvećena razvoju novih ideja. Ova zona potaknula je u nama ideatore gdje smo smišljali, kreirali i predlagali nove načine iskorištavanja postojećih stvari. 

Putovanje je provedeno u sklopu Elementa 1: Organizacija i provedba aktivnosti jačanja kapaciteta organizacija civilnoga društva za provedbu programa popularizacije STEM-a čija je ukupna vrijednost 2.679.432,62 kn. Udio bespovratnih sredstava osiguranih iz Europskog socijalnog fonda iznosi 85 % odnosno 2.277.517,73 kn te iz Državnog proračuna Republike Hrvatske 15 % odnosno 401.914,89 kn.