Kako smo kroz oluju ideja osmislili više od 200 STEM učila

Projektom Kreativna STEM revolucija u Slavoniji imali smo želju zajedničkim, partnerskim snagama osmisliti sadržaj budućeg STEM parka pa smo nakon studijskih putovanja i upoznavanja znanstvenih parkova i  centara u Hrvatskoj i Danskoj, organizirali Design Thinking edukaciju, svjetski poznatu metodu koja se koristi za razvoj inovacija i poslovnih rješenja. 

Članovi projektnog tima – predstavnika nositelja projekta i partnera pod vodstvom Vedrana Antoljaka i uz asistenciju Filipa Miškovića sudjelovalo je u pet faza Design Thinking procesa: empatija, (re)definiranje izazova, osmišljavanje ideja, izrada prototipa i testiranje. Konačan rezultat bio je više od 200 ideja za STEM učila.

Ova iznimno produktivna edukacija osvijestila nam je kreativne procese osmišljavanja i stvaranja. Mjerač zagrljaja, Memo i JA, iSTEMaj neznanje i Robotsko ogledalo predstavili su praktični i opipljivi uvid u inovacijski proces naše kreativne ekipe.

Nakon edukacije održali smo  u studenom dva partnerska, radna sastanka s ciljem odabira i definiranja učila za planirani STEM park. Sukladno željenim ishodima učenja i STEM području, projektni tim je od 200 predloženih ideja izabrao 10, koja je dodatno razradio i definirao. 

Human hamster, Pendulum wave, Poluga, 3D model čovjeka i Tornjevi Hanoia neka su od učila koja će biti dio planiranog STEM parka, s ciljem da na zabavan, ali ujedno poučan način približe djeci, mladima i odraslima uvid u funkcioniranje svijeta i znanosti.