STEM FEST Slavonija – Požega otvorila je Požeško-slavonska županica Antonija Jozić u četvrtak, 20. travnja na Trgu Svete Terezije u Požegi. Otvorenju su prisustvovali i njezin zamjenik Ferdinand Troha, kao i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport, Požeško-slavonske županije Sunčica Bajić te Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege. Predsjednica Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i voditeljica projekta Kreativna STEM revolucija u Slavoniji Ines Novak u uvodnom dijelu otvorenja pozdravila je nazočne te uz kratko predstavljanji projekta i same manifestacije, istaknula i projektne partnere: Udrugu za razvoj zajednice Kreaktiva, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrameno-tehnološki fakultet Osijek, Građevinski i arhitektonski fakultet Osijek i Tehničku školu Nikole Tesle Vukovar.

Osim predstavnika partnerske Kreaktive u manifestaciji su se kao voditelji aktivnosti u okviru manifestacijskog programa STEM FAMILY pridružile i predstavnice osnovnih škola s područja Požeško-slavonske županije te predstavnici požeškog Tinker Lab-a.

Radionicu “Znam tko je kriv!” vodile su ljubiteljice STEM-a, učiteljica Marjana Radonić i knjižnjičarka Renata Matičević koje, kako kažu, zajedno surađuju tijekom nastave, ali i u osmišljavanju i provedbi drugih projekata vezanih uz školu te uz organizacije civilnog društva. Radionicu Proljetne STEM aktivnosti, na kojoj su posjetitelji tehnikama origamija imali priliku izrađivati različite proljetne modele, vodile su Ivona Han, nastavnica matematike i informatike, i Tanja Bešlić, nastavnica matematike i fizike, učiteljice u Osnovnoj školi fra Kaje Adžića u Pleternici. U školstvu su, kažu, dugi niz godina gdje potiču učenike na što više korištenja i uključivanja u STEM predmete. Radionicu “Kockasti izazovi”, na kojoj su posjetitelji imati priliku slaganjem, sastavljanjem, oblikovanjem i crtanjem doživjeti kocku u različitim situacijama, vodila je Monika Idlbek, koja više od dvadeset godina svojim radom oblikuje budućnost kao učiteljica matematike u osnovnoj školi te svojim radom nastoji popularizirati matematiku i STEM područja, kako kroz svakodnevni rad s učenicima tako i kroz pripreme i sudjelovanja na mnogim natjecanjima.

U STEM radionicama uz naša jedinstvena STEM učila sudjelovalo je oko 250 učenika s područja cijele županije. Škole sudionice manifestacije: OŠ “Dobriša Cesarić”, OŠ Antuna Kanižlića, OŠ Julija Kempfa, Katolička osnovna škola u Požegi, OŠ fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Zdenka Turkovića, OŠ Stjepana Radića Čaglin, OŠ “Mladost” Jakšić, OŠ Vilima Korajca, OŠ Ivan Goran Kovačić, Velika, OŠ “Vladimir Nazor” Trenkovo, OŠ Braće Radića Pakrac, OŠ Lipik, OŠ Dragutina Lermana, Katolička gimnazija s pravom javnosti, Tehnička škola Požega, Gimnazija Požega.

Na tribini  za mlade “Kako znanost mijenja svijet”, uz gošću, uglednu astrofizičarku Vernesu Smolčić sa zagrebačkog Prirodnoslovno-matematičkog fakulteta, autoricu projekta Astroučionica, i našu Sanelu Ravlić, predsjednicu partnerske Udruge Kreaktiva, kao moderatoricu tribine, sudjelovalo je oko 50-ak sudionika koji su s velikim zanimanjem sudjelovali na tribini te na kraju tribine Vernesi uputili brojna zanimljiva pitanja što nas je posebno obradovalo. 

Jedan od glavnih ciljeva manifestacije je poticanje zantiželje, a kad vidimo da djeca i mladi postavljaju pitanja, vjerujemo i osjećamo kako smo barem malo doprinijeli poticajnom okruženju za razvoj istraživačkih potencijala. “Veseli nas kad god među djecom imamo one koji pitaju “Zašto?” i “Kako?” jer to je znak da postoji zanimanje za svijet oko nas, a znatiželja ili radoznalost su temelji za kritičko promišljanje i kreativno djelovanje koje silno treba društvu i čovječanstvu” – zaključuje Ines Novak uz veliku zahvalu Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Požegi na izvrsnom domaćinstvu, uz posebnu zahvalu gospođi Nikolini Rezo Lucić predstavnici Požeško-slavonske županije na hvalevrijednoj podršci organizatorima u realizaciji manifestacije. 

Ostvarena lijepa suradnja tijekom ove manifestacije pokrenula je ideje i za neke nove i to, naravno, u području projekata za djecu i mlade.